ستاره شناس فرانسوی ژول ژاسن در خورشید گرفتگی سال 1868 برای اولین بار خط زرد طیفی هلیوم را دید و در همان سال نورمن لاکهید پیشنهاد کرد که این خط طیف می تواند نشانه ی یک عنصر تازه باشد. در سال 1895 دو شیمیدان سوئدی با نامهای پر تئودر کلیو و نیلز آبراهام لانگلت هلیوم را از سنگ کلویت که کانی اورانیوم است، هلیوم را بدست آوردند و در سال 1903 منبع عظیم هلیوم در میادین گازی آمریکا شناسایی شد.
هلیوم دومین عنصر فراوان بعد از هیدروژن در کیهان و در منظومه شمسی است و حدود ۱۱٫۳ درصد از کل اتمهای جهان را تشکیل میدهد. هلیوم در هوا کره ی زمین بسیار کمیاب است و بیشتر در خاک بر اثر فروپاشی عناصر پرتوزا بوجود آمده که یا در گاز طبیعی موجود در سنگ کره به دام می افتد( حدود7 درصد) و یا به جو زمین وارد می شود..تخمین میزان دقیق هلیوم در پوسته زمین غیرممکن است، بهطوریکه قیمت هلیوم در ۱۵ سال اخیر ۵۰۰ درصد افزایش پیدا کردهاست. هلیوم معمولا از ذخایر گاز طبیعی استخراج می شود، پس از استخراج گاز طبیعی با استفاده از فرآیند های مادون سرد به روش تقطیر جز به جز هلیوم از گاز طبیعی جداسازی شده و ذخیره می گردد.
هلیوم اولین گاز نجیب در جدول تنااوبی عناصر با عدد اتمی 2است. هلیوم، پس از نئون، کم واکنشترین گاز نجیب و البته دومین عنصر کم واکنش پذیر در میان همه عنصرهاست. از ویژگی های این گاز دمای جوش، حلالیت و چگالی پایین و رسانش حرارتی بالا و عدم واکنش پذیری را می توان نام برد. هلیوم به دلیل داشتن جرم مولی نسبتاً پایین، دارای رسانش گرمایی و ظرفیت گرمایی بالایی است و سرعت صدا هم در آن، در حالت گازی، از هر گاز دیگری به جز هیدروژن، بالاتر است. هلیوم در بسیاری از صنایع در سطح جهانی مورد استفاده قرار می گیرد و استفاده از آن در همه زمینههای تحقیقات علمی و محیطهای تجاری، از جمله داروسازی، پزشکی، جوشکاری، علوم رایانه، اکتشافات فضایی وجود دارد. یکی از کاربردهای مهم هلیوم در سرماشناسی است و نزدیک به یک-چهارم هلیوم تولیدی در این زمینه بکار میرود. در مواردی که دمای زیر ۲۶۱٫۱- درجه سانتیگراد (۴۲۹- درجه فارنهایت) مورد نیاز باشد، جایگزینی برای هلیوم وجود نخواهد داشت . قدرت خنککنندگی هلیوم مایع این عنصر را یک عنصر حیاتی و غیرقابل جایگزینی در بسیاری از اجزای مهم و مدرن تبدیل کرده است. عمدهترین مصرفکنندگان هلیوم مایع صنایع پزشکی، هوافضا و الکترونیک هستند. در صنعت پزشکی عمدتاً از هلیوم برای حفظ خواص ابررسانایی آهنربا در تصاویر تشدید مغناطیسی (MRI) و تجهیزات طیفسنجی تشدید مغناطیسی هستهای (NMR) استفاده می شود.
هلیوم در مخلوط های تنفسی برای غواصی مورد استفاده قرار می گیرد. هلیوم به دلیل حلالیت بسیار کم در آب و خون به عنوان گاز غواصی در عمق آب زیر ۳۰ متر استفاده میشود. بهعنوان یک گاز استنشاقی، هلیوم فاقد اثرات خوابآلودگی است و برای جلوگیری تجمع نیتروژن در خون، به جای مخلوطهای تنفسی نیتروژن-اکسیژن از مخلوط گازهای حاوی هلیوم مانند تریمیکس، هلیوکس و هلیایر، برای غواصی در آبهای عمیق استفاده میشود.
هلیوم در لیزرها مو مورد استفاده قرار می گیرد. هلیوم به گاز تشدیدگر در لیزرهای گازی مانند لیزر هلیوم-نئون و لیزر کربن دی اکسید و لیزرهای بخار فلز مانند لیزر بخار فلز هلیوم-کادمیوم اعمال میشود. لیزرهای مختلف با هلیوم برای کاربردهای مختلف مانند تحقیقات علمی، تداخلسنجی، هولوگرافی، طیفسنجی، اسکن بارکد، ترازبندی، جراحی لیزر چشم، نمایشهای نوری، برنامههای چاپ و حروفچینی، جوشکاری و برش استفاده میشود.
هلیوم در دستگاه های آزمایشگاهی( کروماتوگرافی گازی) برای تعیین ترکیب درصد اجزا مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه ها با هلیوم خلوص بالا که به عنوان گاز حامل دستگاه مورد استفاده قرار می گیرد، کار می کنند. هلیوم با خلوص 5 ، 5.5 و 6 در این دستگاه ها کاربرد دارد.
خلوص هر گاز را با تعداد 9 موجود در گواهی کیفیت آن می سنجند. هلیوم با خلوص 99.999% را هلیوم 5 گفته که میزان ناخالصی آن 10 قسمت در میلیون یا ppmمی باشد.
هیوا گاز تامین کننده گاز هلیوم در خلوص های متفاوت 5، 5.5 و 6 با ارائه گواهی معتبر داخلی و خارجی آماده ارائه خدمات مشاوره و تامین گاز های مورد نیاز با توجه به شرایط مشتریان می باشد.
گاز هلیومhaivagasAdmin1402-6-31 15:03:29 +00:00